Site Loader

Går du også med bryllupstanker? Og er du i tvivl om, hvordan det vil blive med stomi? Om stomien sætter begrænsninger og hvorledes du kan vælge lige den bryllupskjole som du ønsker? Så læs med her, hvor 28-årige Rosa Bechmann Eriksen fortæller om bryllupskjolen og hendes bryllupsdag med stomi – et bryllup, hvor stomien IKKE fik lov at bestemme.   

 

Det var en ren kærlighedserklæring, der på sin vis gjorde, at Rosa for lidt over et år siden valgte at sige ’ja tak’ til stomi. På grund af sygdommen Morbus Crohn var hun i konstant smerte og sov tiden væk, men det var i det moment, at hendes nuværende mand sagde: ”Vi går fra hinanden, hvis du ikke får stomi.” Det var ikke ondt ment, men tværtimod den kærlighedserklæring, der gjorde, at hun d. 6/4-2018 blev gift uden tanker om sygdom og smerte.

 

Stomien er ikke en begrænsning

Rose Eriksen vidste ikke særlig meget om det at have stomi. Det gjorde, at hun før operationen ønskede at blive gift uden stomi, men efterfølgende står det klart, at en stomipose på maven ikke spiller nogen rolle for brylluppet:

 

Inden jeg fik stomi, tænkte jeg, at jeg ville giftes inden stomioperationen, hvis man nu kunne skubbe den lidt. Problemet er, at man ikke ved, hvordan det er, når man ikke har stomi. Derfor tror man, at det er en begrænsning, men det er den overhovedet ikke. Måske, hvis man virkelig, virkelig kigger efter og personen ved, at stomien er under tøjet, så kan det være, at den kan ses – men alle andre kan ikke se den.

 

Der er mange tanker, som kan flyve rundt i hovedet på en, når brylluppet skal stå. Spørgsmålet er om der er nogle ekstra forberedelser, der skal tænkes på, når man har stomi.

 

Der er faktisk ikke nogle ekstra forberedelser end dem du foretager i hverdagen. Selvfølgelig gjorde jeg, ligesom alle andre, at jeg gik i bad og skiftede selvfølgelig pose, så den var ren. Herudover sørgede jeg for ikke at drikke juice og ikke drikke alt muligt, der kunne give tyndt output. Udover det, så gjorde jeg ikke noget. 

Alle er nervøse før bryllup

Det kan godt være, at Rosa havde nogle få bekymringer, men ikke flere end alle andre uden en stomi med til deres bryllup:

 

Den eneste bekymring, der kunne være var, hvis der kom læg på posen. Det kan da være irriterende, men det er jo ikke, at der kommer en stor brun plet på tøjet. Allerede efter 1 år, kan jeg tydeligt mærke, hvis der er noget, der ikke er som det skal være. Derfor fyldte det ikke så meget, da jeg altid har produkter med i en taske. Det er ikke et større problem end at du går ud og skifter – til at starte med kan det virke uoverskueligt. Det gjorde det også for mig, men efter noget tid, så er det næsten lige før, at man kan gøre det i søvne.

 

Læs også: Fem tips til din shoppetur

 

Den perfekte bryllupskjole

Når det kommer til at finde den perfekte bryllupskjole, så er Rosa sikker på, at den også er mulig at finde med stomi. Herudover er det tydeligt, hvordan der ikke er nogle vilde komplikationer med det at have en bryllupskjole og stomipose på samtidig. Du kan eventuelt spørge din brudepige om hjælp, hvis din kjole skulle være i vejen ved toiletbesøg – men det er ikke så meget anderledes end alle andre:

 

Det var det samme som, når man skal have tøj af og på. Det handler om at sørge for, at posen ikke krøller eller sidder for tæt. Man er ikke så anderledes end unge uden stomi. Jeg gjorde mig ikke rigtig så mange tanker, jeg glædede mig bare utrolig meget til at blive gift.

 

Stropbluser er tricket!

Når kjolen skal sidde godt, er det vigtigt med tips og tricks til at få stomiposen til at sidde ind til kroppen og ikke skabe fokus under kjolen:

 

Stropbluser, stropbluser, stropbluser – det er rart, at det ikke er noget anderledes, som er lavet specielt til stomister, men noget, der er lavet til alle, også unge uden stomi. Det er helt standard stropbluser, man kan få alle steder. De gør lige, at posen sidder helt ind til kroppen samtidig med, at den ikke trykker for hårdt på stomien.  Dette gør, at stomiposen ikke kan ses under dit tøj.

 

Pointen er, at et bryllup med stomi ikke involverer flere bekymringer, forberedelser eller specialsyede kjoler end, hvis du blev gift uden stomi. I Rosas perspektiv ville det mest pinlige være, hvis stomien begyndte at ’give lyd fra sig’ midt under ceremonien, men det kan ingen styre og heldigvis sagde den ikke en lyd.

 

Held og lykke med dit bryllup, det skal nok blive helt fantastisk!

 

Læs også: Kærestepar: Det har kun gjort os stærkere 

 

Sophie Due

Sophie Due // Redaktør

Sophie Due har en bachelor i medievidenskab og studerer en kandidat i Visuel Kultur med fokus på digital- og visuel kommunikation. Hun brænder for idé- og konceptudvikling af indhold til børn og unge. Det er vigtigt for hende, gennem formidling af unges historier, at bidrage til at gøre op med fordommene om livet med stomi. Derudover har hun arbejdet meget med fotografiet og kommunikation med børn/unge som målgruppe - blandt andet ved: Tinderbox, HCA Festivals og DR Ultra.

Christina Svensson // Journalist

Christina Svensson har en bachelor i Kommunikation og Digitale Medier og en kandidat i Kultur og Formidling. Her har hun primært haft interesse for inklusion, ligestilling og normkritik, og hun ønsker at bekæmpe tabuer og fordomme. Derfor har det også givet god mening, at hun er skribent på Stomiguiden.dk, hvor hun også har lært at være mere åben om selv at have Colitis Ulcerosa. Ved siden af Stomiguiden.dk er hun i øjeblikket jobsøgende, spiller en masse fodbold og er frivillig i en lektiecafé.