Markus er 26 år og arbejder til daglig som webudvikler. Han har haft stomi siden han var 20 år, og dengang havde han svært ved at forestille sig, hvordan han nogensinde skulle begynde at date og finde en kæreste. Spørgsmålene fløj rundt i hovedet: hvordan skal jeg fortælle om stomien til en date? Hvordan vil han reagere?

 

Markus blev opereret på grund af colitis ulcerosa, og han fortæller, at han faktisk havde det ret fint med at få stomi. Men den efterfølgende tid var dog ikke den fedeste, tilføjer han. Tankerne om andres holdninger til stomien begyndte at fylde – og det blev svært at forstille sig selv på en date og frygten for at blive fravalgt voksede.

 

– Jeg tænkte at mine chancer var på et minimum lige pludselig, for hvem gider have en kæreste, der har lort på maven?

 

Dating er ikke en danger zone

Det kan være virkelig svært at forestille sig, hvordan ens date vil reagere, når du fortæller, at du har stomi. Men ofte er bekymringer og worst case scenarios heldigvis langt fra virkeligheden. Det viste sig, at dem han sås med slet ikke reagerede som han havde forestillet sig.

 

– Jeg tror måske, at jeg gjorde det til en større ting end andre gjorde det. Dates, venner, kærester og folk som jeg lige har mødt, tager det super fint. Folk er ligeglade, hvilket faktisk er rigtig fint. De synes det er spændende, men det er også det.

 

Efter Markus sprang ud i datinglivet, har han med tiden fundet ud af, at stomien spiller en minimal rolle for dem han dater. Derfor er stomien også begyndt at fylde mindre i hans hoved, og han beskriver det som at have en mindre skavank. For Markus har det fungeret at joke om det, og han fortæller åbent om, at han har stomi, fordi det er med til at gøre det til en ubetydelig hverdagsting. I Markus’ øjne hjælper det at udvise overskud og selvtillid omkring det, for det smitter af på daten, der typisk også vil være ligeglad.

 

– Jeg tror også, at jeg sørger for at joke meget med det. For det er én af de få måder, at folk ved, at det ikke er en danger zone at snakke om.

 

Skal du fortælle om stomien på første date – og hvordan?

Det er individuelt om man har det bedst med at fortælle daten om sin stomi efter en måned, to uger, tre dates eller som Markus, der nævner stomien på første date. Det er helt okay at vente, men vil du gerne have det sagt, så har Markus gode erfaringer med, at det bliver modtaget positivt på første date.

 

– Jeg er typen, der sørger for at sige det med det samme. I forhold til dating, tror jeg, at lige så snart folk finder ud af, at det ikke betyder særligt meget for mig, så er folk også lidt ligeglade med hvad det betyder for dem.

 

Men hvordan skal man lige snige en lille casual kommentar ind om, at ’Ja, jeg har i øvrigt stomi’?
Det kan være svært at afkode det rette tidspunkt – og det kan både handle om måden du siger det på, og i hvilken sammenhæng det bliver sagt i samtalen. Markus vil ofte lede efter cue words, hvor det er passende at bringe det på banen.

 

– Lige så snart, at det kan komme på banen, så nævner jeg stomien. Det kan være, hvis den larmer eller vi snakker om et eller andet som kunne have noget med stomien at gøre, så siger jeg det. På den måde viser jeg, at det er en hverdagsting. Jeg kan finde på at sige: ”Nå undskyld, det var min stomi” eller ”Det her må jeg helst ikke spise, fordi jeg har stomi”. Reaktionerne er positive og folk plejer at spørge ind til det: ”Nå okay, må jeg spørge… “.

 

”Jeg har også mellemrum mellem tænderne”   

Markus har haft tre kærester siden han fik stomi. Det viser i hvert fald, at det er muligt at finde en kæreste også med en pose på maven. Dengang han mødte sin forrige kæreste, fortalte han også om sin stomi på første date – og daten kom med den bedste reaktion, siger han.

 

– Da jeg fortalte min forrige kæreste, at jeg har stomi, fik jeg responsen ”Jeg har også mellemrum mellem tænderne” – og så var det jo bare det. På den måde synes jeg bare, at det var sjovt. Det synes jeg måske er den mest ideelle måde at nogen har reageret på.

 

Desværre er det jo ikke altid at dating ender med en kæreste. Det er her, at man hurtigt kan føle, at et afslag fra en date må være fordi man har stomi. Markus er selv overbevist om, at det ikke har noget med stomien at gøre, hvis man er på en mislykket date eller at dating ikke fører til et forhold. Hvis man alligevel føler, at det har noget med stomien at gøre, mener Markus, at det kan være en god idé at overveje, hvordan man vælger at bringe nyheden.

 

– Jeg tror, at 80 – 90 procent af tiden, så har det ikke noget med stomien at gøre. Hvis de smutter efter du har fortalt dem, at du har stomi, tror jeg mere, at det handler om, hvordan du leverer det. Hvis du i dit hoved synes, at det er et kæmpe minus ved dig, så kan folk også godt mærke, at du ikke er glad ved situationen. Så tænker de måske, om du nogensinde vil blive det? Og det tror jeg kan skræmme nogen.

 

Læs også: Stomien kan vi sagtens leve med

 

Dating-apps eller IRL?

I dag er der så mange forskellige måder, man kan møde sin potentielle kæreste. Markus foretrækker at møde nye mennesker i virkeligheden. Han mødte sin første kæreste post-stomi, da han var 22 år. De var til en fest og efter han havde fortalt om sin stomi, er han stadig interesseret. Det gav ham mod på at invitere på en date. Markus mødte sin forrige kæreste på Tinder. Han synes, at dating-apps er mere overfladiske, men det kan være nemmere at acceptere et afslag på telefonen. Så er det bare at swipe videre!

 

– Jeg tror roligt, at man kan sige det på første Tinder-date, for folk har vist dig, at de er interesseret. Tinder er heller ikke vildere, for hvis det er så slemt for din date, så skriver de nok bare ikke til dig igen.

 

Det bedste råd Markus kan give er:

-”Tag posen i egen hånd” – Hvis du er usikker omkring noget, så skal du snakke endnu mere om det. For lige så snart, at det er dig, der tager teten, så ser folk en form for overskud som kompenserer for din manglende tarm.

 

Konklusionen er, at det ikke er så meget anderledes at date med en pose på maven. En date kan lede til et forhold, nogle gode stunder eller et afslag, og uanset hvordan det ender: it’s not the stoma – it’s you 😉

 

Læs også: Det har kun gjort os stærkere