Er du ung med stomi og går med tankerne om, hvor det er godt at shoppe for dig? – Og har du overhovedet muligheden for at følge moden og have det samme fede tøj på, dine venner går i? (Foto: Unsplash.com)

 

Det kan være udfordrende at være ung og få beskeden om, at du skal have stomi. Én bekymring kan være, om man kan have det samme tøj på som før. Mange unge mangler viden om, hvad man kunne have på efter en stomi-operation. Derfor giver Stomiguiden.dk her fem supertricks til det at være ung med stomi og gå i præcist det tøj, du ønsker.

 

1. Kan jeg købe det samme tøj som andre unge?

Svaret er: Selvfølgelig!. Du er ikke alene med frygten om også at skille dig ud i det ydre: Tøjet, som er det første andre mennesker møder. Det kan være svært nok at få en stomipose på kroppen. Heldigvis kan vi fortælle dig, at du sagtens kan tage på shoppetur med vennerne eller veninderne, samt købe det tøj, som du har set i det nyeste modeblad.

 

2. Hvor køber jeg mit tøj henne?

Et af de store spørgsmål kan være: “Jamen, hvor kan jeg gå hen og købe tøj, når jeg har fået stomi?”. Derfor kan det være en god ide at lave en liste over internetsider og butikker, hvor både du og veninder kan gå hen, når der skal shoppes en kjole, en jakke til festen, bukser til hverdagen eller badetøj til stranden.

 

Her er et lille udpluk af de butikker, som efter vores smag har et sortiment, hvor det er muligt at finde noget behageligt og samtidig smart kluns.

 

Det er vigtigt, at der skabes et fokus på dig som individ og din egen personlige smag – uden at stomien behøver at komme i centrum.

 

Ofte kan der blive skabt en illusion om, at livet fremover skal være specielt og anderledes, hvilket kan være enormt hårdt af at høre. Heldigvis er virkeligheden, at du selv kan vælge, hvordan du vil skille dig ud, hvad andre skal se, samt hvad du vil udstråle. Du behøver ikke tænke over, at du har en stomi, da det er muligt at finde tøj i samme butikker som din vennekreds.

 

Stomiguiden.dk’s inspiration til shopping (mest til piger)

http://www.asos.com/

https://www.monki.com/

http://www.h&m.dk

https://www.stories.com/

https://www.zara.com/

 

3. Frygten for de stramme jeans og den stramme kjole

Flere unge tror, at stramt tøj ikke er en mulighed med stomi. Én af de tanker, man kan have, er, om andre kan se stomien, når man har stramtsiddende tøj på. Det er heldigvis kun en myte, der ikke har hold i virkeligheden. Vi anerkender fuldt ud, at det er en følelse, som mange unge med stomi kan gå rundt med. – Men stomien er langt mindre synlig, end du tror.

 

4. Lucky us

Moden peger på det højtaljede og løse. Du skal ikke være nervøs omkring fremtidige beklædning, når du får beskeden om, at du skal have stomi. Vi er så heldige, at moden lige nu har fokus på høj talje, det mønstrede, samt løse bukser og kjoler. Former og mønstre, der er utrolig gode for de fleste, men i særdeleshed nice, når man har stomi. Det er meget nemt at finde noget, der passer til ens personlige stil.

Om du er til ovenstående stramme jeans eller løse kjoler og højtaljede bukser, så er det i dag muligt at følge moden og samtidig føle sig tilpas.

 

5. Alt er muligt, det er kun dig, som sætter grænserne

Vores sidste pointe er, at du kan afprøve de forskellige mærker og butikker, præcis som alle andre. Det er kun dig, der sætter grænserne. I forhold til tøj behøver du ikke føle dig anderledes.

Nu har vi talt meget om tøj, men vi vil lige nævne, at der også er et hav af muligheder for at finde pænt undertøj og badetøj i almindelige butikker, fx Magasin, Monki, H&M, Hunkemöller og Weekday.

Det er dit valg, om du ønsker at vise stomien frem eller skjule den i en højtaljet bikini eller blonde trusser. Alt er muligt. Hvis du gerne vil vise din nye bikini frem på stranden, men ikke ønsker, at alle skal se stomien, så ifør dig en højtaljet bikini eller lækker badedragt. Så ser man kun dit nye outfit.

Held og lykke med shoppeturen – det kan kun blive en succes!

 

Se også: Mode og stomi: kan jeg gå i tøj, som er nice? og Undertøj og stomi: pænt og feminint