Site Loader

– Jeg vil bare gerne have det ud, fordi jeg selv manglede den viden, da jeg havde brug for den. Jeg er sikker på, at andre også vil finde hjælp i det,  fortæller Holly Love Logan, der netop har fået stomi for én måned siden. (Billede: Privat) 

 

Spørgsmål, spørgsmål og endnu flere spørgsmål, men for det meste uden svar. Sådan har tiden været for den 28-årige Holly Love Logan – både før og efter sin stomioperation i slutningen af januar 2017. Og særligt ét spørgsmål har presset sig på igen og igen: Hvordan ser et poseskift ud?

 

– Jeg ledte alle mulige steder på nettet, og jeg kunne bare ikke finde nogle videoer som helst. Det eneste fra Danmark var en video, som var mega opstillet, og man så slet ikke stumpen. Til sidst fandt jeg en video med en pige fra USA. Hun var helt åben og ærlig – og viste det bare, som det var, forklarer Holly Love Logan.

 

Læs også: Sygeplejerskestuderende: viden om stomi-livet skal være visuel

 

Manglede dansk video
Videoen var rå, men oprigtig, og sådan én manglede der helt klart på dansk, tænkte Holly. Og selvom hun kun havde haft stomi i knap en måneds tid, så var hun ikke bleg for selv at sætte en video sammen, som andre kunne få glæde af.

 

– Jeg har været rigtig, rigtig syg i 17 år. Den første uge efter operationen var da også kamphård, og man skal selvfølgelig over det psykiske. Men jeg er en meget positiv person, så lige så snart – at jeg begyndte at få det lidt bedre, så følte jeg, at jeg havde fået det meget bedre. Og når jeg kunne mærke på mig selv, at der var så meget, som jeg gerne ville vide om stomi, så tænkte jeg, at der må fandeme også være andre, der har det sådan.

 

Holly havde allerede oprettet en blog og Facebook-side, hvor hun skrev om alle hendes spørgsmål og ikke mindst alle de forklaringer og svar, hun selv gerne ville have haft. Og så var det jo oplagt at lave en video med et poseskift til siden, som skulle være lige så ærlig – som den, hun selv havde set:

 

– Videoen fra USA var fed, men den manglede ligesom på dansk, for det er jo ikke sikkert, at alle kan forstå engelsk helt godt, især når det handler om stomi. Det kan jo også være, at man bruger nogle andre produkter fra Danmark. Så jeg lavede bare videoen en morgen. Jeg ligner lort, og der er ikke noget manuskript eller noget, men den viser det, som det er.

 

Se også: Astrid på Instagram: Jeg har til at dele ud af det!

 

Vil ikke støde nogen
For Holly har tilbagemeldingerne på videoen vist, at det var det helt rigtige at gøre.

 

– Jeg har fået virkelig god feedback både fra andre med stomi, sågar også fra nogle, der overhovedet ikke har stomi. Fx. fik jeg en besked fra en pige, der selv skulle skifte posen derhjemme første gang, og hvor hun havde fundet min video, som hun brugte til at gå det hele igennem. Hun skrev, at hun var så glad for, at den lå der.

 

Derfor har det heller ikke været svært for Holly, at det netop var hendes egen krop og stomi, som hun viser frem i videoen:

 

– Det betyder så meget for mig at få det ud. Jeg tænkte mest over, at jeg ikke ville støde nogen. Derfor lagde jeg heller ikke videoen op på min private Facebook-side, men på min egen stomi-side på Facebook, så alle ikke bare fik klasket videoen i hovedet. Og de første ti minutter af videoen skulle der heller ikke være noget af stumpen, fordi sådan nogle videoer kan tit blive lidt for meget. Det har været lidt grænseoverskridende, men ikke så meget, at jeg ikke ville gøre det.

 

Du kan læse mere om Holly på hendes egen blog her og se videoen af poseskiftet herunder. Den er som sagt rå, så hold på hat og briller.

 

Se også: Blogs og sociale medier: Her er fem ‘must follows’


 

Jacob Nossell

Jacob Nossell / Redaktør og grundlægger af Stomiguiden.dk

Jacob er daglig redaktør på Stomiguiden.dk. Jacob er uddannet journalist fra Roskilde Universitet. Det er også ham, der fik ideen til Stomiguiden.dk, da han fik en stomi i 2014. Her fandt han ud af, at der var stort ingen information omkring livet med stomi som ung.

Christina Svensson // Journalist

Christina Svensson har en bachelor i Kommunikation og Digitale Medier og en kandidat i Kultur og Formidling. Her har hun primært haft interesse for inklusion, ligestilling og normkritik, og hun ønsker at bekæmpe tabuer og fordomme. Derfor har det også givet god mening, at hun er skribent på Stomiguiden.dk, hvor hun også har lært at være mere åben om selv at have Colitis Ulcerosa. Ved siden af Stomiguiden.dk er hun i øjeblikket jobsøgende, spiller en masse fodbold og er frivillig i en lektiecafé.