Site Loader

24-årige Nicolaj Brusendal har stomi og har været ung rejseguide i flere år på både på Grand Canaria og Lanzarote og i Tyrkiet og Thailand. Her giver han seks gode råd til rejselystne stomister.

 

Find din egen vej ind i ferieaktiviteterne

– Der har ikke været nogle aktiviteter, som jeg ikke har kunnet lave. Som guide er der jo fx meget badning i min fritid, og jeg har vandret og cyklet meget på vulkanøen Lanzarote. Derudover har jeg også surfet en del. I starten, da jeg skulle bade, købte jeg sådan et par løbetights, som jeg kunne hive op over stomien, og så badebusker udover. Det så hamrende dumt ud, men jeg kunne tage rutschebanen ligesom alle andre. Nu bader jeg bare med badebukser.

 

Ud af din comfort-zone

– Hvis du bliver hjemme, så finder du aldrig ud af, hvor meget du kan og ikke kan. Man skal tage det første skridt. Det kan være, du kan trekke i junglen og finder ud af, at der slet ikke kommer afføring, mens du er fysisk aktiv, eller at det er verdens nemmeste ting at skifte pose i naturen.

 

Det handler også om materialer

– Mange snakker om temperatur og vand på ferierne, og det handler selvfølgelig meget om, hvilken hudtype du har. Men endnu vigtigere handler det om materialer. Det dér kantsikring har fx været guld værd for mig. Det er er som om, at hvis jeg går i vandet eller bliver svedig, så sætter det sig endnu bedre fast. Så bliver det egentlig bare bedre.

 

Husk det med håndbagagen

– Som alle andre stomister siger: ‘Tag så meget af dit udstyr som muligt med i håndbagagen’. Jeg har været guide, så jeg ved hvor nemt kufferter forsvinder. Så bliver de sendt til Sydafrika i stedet for Grand Canaria. Eller også ligger de stadig hjemme i lufthavnen i Danmark. Og når du så er på flyet, så er der heldigvis op til fire toiletter. Og hvis der er meget luft i stomiposen eller meget afføring, så er jeg altså ikke bleg for at sige: ‘Jeg har stomi og den er lige ved at eksplodere. Kan jeg lige springe jer over?’ Det er der INGEN, der siger nej til.

 

Lyt til din rejseguide

Stomister skal jo ofte drikke en del vand, men det gælder jo faktisk for alle mennesker på ferie et varmt sted. Som guides siger vi det altid til turisterne: ‘Husk at drikke. Husk myggespray. Husk at tage solcreme på.’ Det sidste lytter de aldrig til. Haha. Hvis du ikke er på farten, er det en god ide at købe en af de dér kæmpe dunke vand med ti liter og så have den stående på dit hotelværelse, så du altid kan fylde en mindre drikkedunk op.

 

Små skridt ad gangen

– Hvis du er meget usikker, så tag små skridt ad gangen på vejen mod drømmeferien. Man kan altid vandre i den lokale skov eller starte med at tage i den lokale svømmehal, hvis man ikke har prøvet det med stomi.

 

Se også: Nicolaj har levet livet som rejseguide: Charme, selvtillid og stomien Rosie

Læs også: Rejselysten? Her er en nem tre-trins-guide

Leif Pedersen

Sophie Due // Redaktør

Sophie Due har en bachelor i medievidenskab og studerer en kandidat i Visuel Kultur med fokus på digital- og visuel kommunikation. Hun brænder for idé- og konceptudvikling af indhold til børn og unge. Det er vigtigt for hende, gennem formidling af unges historier, at bidrage til at gøre op med fordommene om livet med stomi. Derudover har hun arbejdet meget med fotografiet og kommunikation med børn/unge som målgruppe - blandt andet ved: Tinderbox, HCA Festivals og DR Ultra.

Christina Svensson // Journalist

Christina Svensson har en bachelor i Kommunikation og Digitale Medier og en kandidat i Kultur og Formidling. Her har hun primært haft interesse for inklusion, ligestilling og normkritik, og hun ønsker at bekæmpe tabuer og fordomme. Derfor har det også givet god mening, at hun er skribent på Stomiguiden.dk, hvor hun også har lært at være mere åben om selv at have Colitis Ulcerosa. Ved siden af Stomiguiden.dk er hun i øjeblikket jobsøgende, spiller en masse fodbold og er frivillig i en lektiecafé.