Som sygeplejerske har Mette von Rosen arbejdet med mave-tarm i 24 år og haft utallige samtaler med stomister før og efter deres operation. Her fortæller hun, hvad der fylder i tankerne hos dem, hun snakker med, og hvad hun altid sørger for at få sagt.
– Hvad er en stomi, og hvordan lever man med den?
Sådan spørger Mette von Rosen i videoen herover. Og det er nogle spørgsmål, hun næsten er ekspert i at svare på efter 24 år som sygeplejerske. Som hun fortæller i videoen, snakker hun nemlig med stomister både før og efter operationen om alt – fra praktiske ting såsom kost, stomiposer og hvem der betaler for stomiudstyret – til følelser og personlige ting, såsom graviditet og sex.
Derfor ved hun også en ting eller to – om det, der fylder i tankerne hos unge med stomi:
– For de unge er det meget typisk, at bekymringerne går på: “Kan jeg leve mit liv?” og “Kan jeg leve det liv, jeg plejer?”. Og jo, det kan man godt! Mit svar plejer så også at være, at det tager jo noget tid. Det tager noget tid at vende sig til noget nyt. Og uanset, hvad jeg mener, eller hvad nogle andre mener, så er det jo en ændring af din kropsfunktion – og måske også din kropsopfattelse.- Og der er nogle praktiske færdigheder, der skal læres. Typisk vil jeg sige, at det tager omkring et års tid, før man sådan for alvor falder i “sync” med det – at have fået en stomi og har gjort sig nogle erfaringer, så man tør flere og flere ting.
Men selvom samtalerne tit handler om, hvordan man fortsætter sit ungdomsliv og holder fast i de ting, man har gang i, så er der også særligt én ting omkring fremtiden, som unge tit vil høre mere om:
– Hvis man ikke har en kæreste, tænker rigtige mange over, hvordan man får en . Hvordan skal man introducere for andre, at man har en stomi? Der er jo ikke noget gyldent råd. Det er jo meget forskelligt, hvordan man er som menneske, og hvordan det passer én godt at sige det. Men det er altid godt, at vi taler om det, og jeg ved jo, at mange af mine unge patienter med stomi får jo kærester, og der er sågar også nogle, der har fået børn. Så det er jo en god erfaring at have med sig.
Læs også: Hvordan forgår et operationsforløb?
Når den syge tarm er væk
For Mette von Rosen er det også en kæphest, at en stomioperation ikke altid skal italesættes som den sidste, “forfærdelige” løsning. Især fordi hun ved, hvordan folk har det, når de vågner op efter operationen:
– Mange, der får en stomi har måske været syge af deres kroniske tarmlidelse i årevis, så for alle er det ikke nødvendigvis den sidste løsning. Der er også nogle, der vælger det selv. Men jeg synes, at fælles for langt de fleste er, at når du vågner efter en operation, så har du selvfølgelig ondt i maven, når du er blevet opereret. Det giver sig selv, og dér kan man få smertestillende.
– Men det jeg synes, at de unge, der er blevet opereret, meget ofte siger, er, at de kan godt mærke, de har ondt. Men de kan mærke det på en anden måde! Og de kan mærke, at den syge tarm er væk! De kan en mærke forskel. Og selvom man er lidt hængt og træt og har ondt i maven efter operationen, så føler de sig faktisk meget bedre tilpas.
Læs også: Sygeplejerskestuderende: viden om stomi-livet skal være visuel