Site Loader
Grafik: Magnus Olssen

Til dig der er helt ny med stomi. Her er tre ting, du bare skal vide om stomi, hvis du er helt ny i gamet eller skal opereres. (Grafik: Magnus Olsen)

 

Typer af stomier:
Der er findes som udgangspunkt tre typer af stomier: Kolostomi, Ileostomi og Urostomi, hvor kolostomi er den mest almindelige at få.

 

Kolostomi er, hvor lægerne trækker og lægger din tyktarm ud på maven. Du får denne type af stomi, hvis du har bøvl med endetarmen eller det nederste stykke af tarmen, såsom kræft i endetarmen, den kroniske tarmbetændelse Morbus Crohn – eller hvis noget af din tarm blot skal have fred og ro.

 

Ileostomi er, hvor lægerne trækker og lægger din tyndtarm ud på maven. Du får typisk denne type af stomi, hvis du enten har Morbus Crohn og colitis ulcerosa. Denne type stomi er – som udgangspunkt – lidt sværere at passe i forhold til kolostomien, da det, der kommer ud – er lidt tyndere end almindeligt afføring.

 

Urostomi er, hvor lægerne tager urinlederen og sætter den på maven. Du får typisk den her form af stomi, hvis du har kræft i blæren, eller hvis du har en meget dårlig blærefunktion. Når man har en urostomi, skal nyrernes afløb og funktion kontrolleres årligt resten af livet.

 

Du lugter ikke
Dét, som mange nyopererede frygter allermest, er, at ens stomi lugter eller larmer, når man er sammen med vennerne eller familien. Og ja, vi kommer ikke udenom, hvis du har kolostomi eller ileostomi, så kan stomiposen godt “larme” lidt, men det er typisk (som i næsten altid) kun dig selv, der kan høre det. Her er det også værd at påpege, at alle stomiposer i dag har kul-filtre, der fjerner eventuelle lugte fra din pose, så du lugter ikke mere end andre dyr, aber eller mennesker, bare fordi du har stomi.

 

Man kan stort set alt
Helt ærligt, du vil opleve små uheld og lækager i din første tid med din stomi. Og det kan være pisseirriterende og frustrerende. Det véd vi godt, men næsten alle unge med stomi peger på, at det bliver nemmere og nemmere at passe den med tiden, når du får din egen stil og dine egne rutiner. Og næsten alle andre unge giver udtryk for, at det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan med din stomi.

 

Læs også: Ung med stomi? Velkommen til Stomiguiden.dk 

Jacob Nossell

Sophie Due // Redaktør

Sophie Due har en bachelor i medievidenskab og studerer en kandidat i Visuel Kultur med fokus på digital- og visuel kommunikation. Hun brænder for idé- og konceptudvikling af indhold til børn og unge. Det er vigtigt for hende, gennem formidling af unges historier, at bidrage til at gøre op med fordommene om livet med stomi. Derudover har hun arbejdet meget med fotografiet og kommunikation med børn/unge som målgruppe - blandt andet ved: Tinderbox, HCA Festivals og DR Ultra.

Christina Svensson // Journalist

Christina Svensson har en bachelor i Kommunikation og Digitale Medier og en kandidat i Kultur og Formidling. Her har hun primært haft interesse for inklusion, ligestilling og normkritik, og hun ønsker at bekæmpe tabuer og fordomme. Derfor har det også givet god mening, at hun er skribent på Stomiguiden.dk, hvor hun også har lært at være mere åben om selv at have Colitis Ulcerosa. Ved siden af Stomiguiden.dk er hun i øjeblikket jobsøgende, spiller en masse fodbold og er frivillig i en lektiecafé.