Site Loader

Stomi behøver ikke at rime på suppe – men det gør efterår! Efter en varm sommer, kan det være rart at sætte sig indenfor med god samvittighed og nyde mad, som varmer kroppen. Mette Borre er klinisk diætist og her viser hun, hvordan man laver en flot hokkaidosuppe.

 

Hokkaidosuppe:

400 g. Hokkaidogræskar

100 g. kartofler

100 g. gulerødder

20 g. fintsnittet ingefær

1 spsk. olie

evt. 1 tsk. miso (til luksusversionen)

5 dl. vand

1. dl kokosmælk

Salt og peber

1. spsk. citronsaft eller balsamicoeddike

Hakket persille eller frisk koriander til pynt

 

 

 

(Billede: Stomiguiden.dk)

Se også: TV-køkken med Mette Borre – Overnight Grød

 

Først og fremmest skal det siges, at stomien som udgangspunkt ikke sætter nogen begrænsninger på, hvad man kan spise! Det handler om at prøve sig frem og finde ud af hvad stomien reagerer på. Man kan altså sagtens spise andet end suppe (og grød)! Og når det er sagt, så er suppen bare rigtig god. Den er god, når det er efterår – både fordi den varmer og fordi efterår er græskarsæson. Og også når man får gæster, fordi den ser flot ud og man kan bruge alverdens topping for at give den lidt ekstra.

 

Når man er ung – og måske travl og ikke har det største budget, så er suppen også en god go-to. Den er nem at lave, fordi grøntsagerne bare skal skæres, sorteres i gryden og blendes, når grøntsagerne er bløde. Den er lavet med SU-venlige priser – medmindre du laver luksusudgaven med miso. Miso er en paste lavet på fermenterede sojabønner, boghvede eller korn. Det giver ekstra smag til suppen, hvis man vil forkæle sig selv eller dem man laver mad til. Miso paste kan ofte købes i helsebutikker. Det er i den dyre ende, men det kan heldigvis holde sig i lang tid.

 

Hokkaidosuppen – og mange andre supper, kan også nemt tones op og ned i smag, det vil sige mængden af ingefær og man kan tilsætte chili, hvis man er til spicy mad.

 

– Bon Appétit fra Stomiguiden.dk!

Jacob Nossell

Sophie Due // Redaktør

Sophie Due har en bachelor i Medievidenskab og studerer en kandidat i Visuel Kultur med en interesse for visuel kommunikation. Herunder brænder hun for idé- og konceptudvikling af indhold til børn og unge. Hun har holdt flere foredrag om det, at have en kronisk sygdom og stomi. Det er vigtigt for hende at hjælpe andre unge, fortælle deres historie og give viden og erfaring videre, som hun selv ønskede dengang. Derudover har hun arbejdet meget med fotografiet, og mediets visuelle kommunikationsmuligheder. Hun har bl.a. ageret fotograf til koncerter på musiksteder som Train og Kulturmaskinen, samt har arbejdet med børn i mange år og som eventafvikler ved HCA-festivals.

Christina Joo Svensson // Journalist

Christina Svensson har en bachelor i Kommunikation og Digitale Medier. Hun kan snart kalde sig Cand. Mag. i Kultur og Formidling fra Syddansk Universitet. Her har hun primært haft interesse for køn, minoriteter og ligestilling. Det er forholdsvist nyt for hende at være så åben om at have Colitis Ulcerosa til trods for, at hun har haft det gennem en længere årrække. Hun har nu fundet ud af, at det ikke behøver at være så tabulagt at have en kronisk tarmsygdom, hvilket er en opfattelse, som hun gerne vil hjælpe med at udbrede.