App-guiden: Fem apps til livet med stomi

Der findes en app til alting og til alle situationer, og ja, der findes også stomi-apps og andre apps, som bare er gode at kende til som stomist. Her har Stomiguiden.dk samlet og anmeldt en lille buket af de apps, som du kan downloade kvit og frit.

(Billede: Unsplash.com)

OstoBuddy er en super god app, der hjælper dig med at holde styr på dit stomi-udstyr. Den er simpel bygget op, ved at du klikker på et lille plus i hjørnet af appen og tilføjer dine produkter. Og bagefter kan du så holde øje med, hvor meget du har brugt, og hvornår.

Når du tilføjer et nyt produkt, skal du angive firmanavn på producenten, hvilken type produkt det er (plade, pose, m.m.), modelnummeret, antal du har af produktet, hvornår du har købt det, og hvornår du skal have en påmindelse om at købe nyt.

Derefter kan du gå ind og angive, når du bruger en ny pose, plade m.m. og endda skrive noter til, hvis du har en kommentar. Alle de produkter, du har tilføjet til appen, kommer op på en liste. Så krydser du bare af, hvilket produkt du bruger, og så holder appen selv styr på, hvilken dag du skiftede, og hvor meget, du har tilbage. Appen giver tilmed en påmindelse, når du er ved at løbe tør, og gemmer kontaktoplysninger på producenterne, så du nemt kan bestille nyt. Alt i alt er OstoBuddy virkelig nem at bruge, og den giver et super godt overblik.

Flush It hjælper dig med at finde et toilet i nærheden. Appen bruger Google Maps, hvor alle toiletter er markeret, og i appens søgefelt kan du også søge efter adresser og se det nærmeste toilet.Som udgangspunkt viser appen alle de nærmeste toiletter, men du kan også gå ind i egenskaber og vælge, at den kun skal vise toiletter, der er handicapvenlige, har vask ved toilettet eller har et puslebord.

Du kan også selv tilføje nye placeringer, og så har appen et forslag til ‘Dagens toilet-løsning’, der dog ikke er særligt underholdende og virker lidt random.

Wheelmate har fået sit navn, fordi den blandt andet hjælper kørestolsbrugere med at finde ud af, hvor det nærmeste handicaptoilet er henne. Den information er også nice at have, hvis man har stomi og leder efter et godt og rent toilet at at skifte pose på. Appen bruger din placering og på et kort kan du så se, hvor det nærmeste toilet befinder sig og endda se, hvis det er et betalingstoilet. Alle toiletterne bliver tilføjet af andre brugere, og du kan også læse og skrive anmeldelser samt like eller dislike hvert toilet. Derudover kan du vælge dine egne favoritter og selv tilføje placeringer, som andre brugere ikke har fundet. Appen har indtil nu 45.000 toiletter tilføjet i 45 lande. Derudover har den et flot design og har også vundet priser for sin brugervenlighed.

Stomi er en fin lille informationsapp, udviklet af to sygeplejersker fra Aalborg Universitetshospital. Appen har en hovedmenu, hvor man kan vælge mellem ileostomi og kolostomi, og under hver af dem kan man så læse om hverdagsliv, sexualitet for både mænd og kvinder, hud og pleje, problematikker ved stomi og meget mere.

Appen er simpel og nem at bruge. Beskrivelserne i appen under hvert punkt er korte og præcise, og der er også enkelte billedillustrationer. Appen kan dog godt virke en smule kedelig, og selvom teksterne er lette at læse, er de også skrevet i “læge-sprog”. Appen har heller ikke nogle fancy funktioner, men det er en fordel, at du kan have så meget information samlet på et sted, uden at du skal til at google.

Timetable er en af de mest simple og anvendelige planlægnings- og skema-apps, som måske kan være relevant for dig til at holde styr på, hvornår du skal skifte pose og plade og huske at købe nyt udstyr med mere.

Timetable giver dig et super nemt overblik over ugen og den enkelte dag, du er i gang med. Timetable er ikke designet til stomister, så hvis du foretrækker at have en decideret stomi-app til at holde styr på de forskellige ting, så er en app som Ostobuddy klart at foretrække. Men hvis du blot vil have en nem planlægningsapp, som du også kan bruge til andre aftaler og påmindelser, så er Timetable en af de bedste af sin slags.