Kirurgen forklarer: Hvad er en stomi?

Er du også lidt i tvivl om, hvad de forskellige typer af stomier hedder, og hvad betegnelserne egentlig dækker over?

I videoen her kan du møde Søren Kjær, der er overlæge og kirurg på Hvidovre Hospital – og specialist i anlæggelse af stomier.

Du kan blandt andet blive klogere på de forskellige typer af stomier, -og så giver Søren gode råd om, hvem man kan snakke med, når man er ung og står over for måske at få en stomi.  

Det kan nemlig være en god idé, dels at snakke med din stomisygeplejerske, som kan give råd og vejledning om selve indgrebet – ligesom det kan være rart at snakke med andre unge, der selv har en stomi - og som måske kan give dig et indblik i livet med stomi.

Hvad er en kolostomi egentlig? Det fortæller Søren Kjær i videoen her

Søren Kjær er overlæge og kirurg på Hvidovre Hospital.

På to minutter kan du blive klogere på, hvordan man laver en kolostomi, hvor man fjerner en del af tyktarmen -fx som følge af Crohns sygdom eller anden betændelse i tarmen.

Hvad er en ileostomi, og hvad vil det sige at få en ileostomi?

Se med i videoen her, hvor overlæge og kirurg på Hvidovre Hospital, Søren Kjær, giver en kort gennemgang af indgrebet.

På to minutter kan du få en indføring i, hvad det vil sige at få anlagt en ileostomi - fx i forbindelse med Colitis Ulcerosa - eller i enkelte tilfælde som følge af Crohns sygdom.

Hvad er en urostomi?

I videoen her fortæller overlæge og kirurg på Hvidovre Hospital, Søren Kjær, om et typisk forløb, når der skal anlægges en urostomi.

Der kan være tilfælde, fx under en anden operation, hvor lægerne er nødt til at fjerne blæren. I disse situationer kan det komme på tale at anlægge en urostomi.

Her sys urinlederne fast på et stykke af tyndtarmen, hvorved urinen ledes ud gennem en stomiåbning på tyndtarmen.