Stomiguiden.dk's grundlægger: Det skal nok blive okay

Vi har taget en snak med Jacob Nossell – ophavsmanden til online-universet for unge med stomi – om relanceringen af Stomiguiden.dk. Han håber med opdateringen at skabe bedre mulighed for de unge til at spejle sig i hinanden

Anlæggelse af en stomi er en livsforandring af de store, ikke mindst her ved indgangen til voksenlivet. Identifikationen med andre i samme aldersgruppe er et vigtigt element, når selvstændiggørelse, kropslige forandringer, og udvikling af identiteten står i centrum.

Som et supplement til eksisterende tilbud til unge stomister, har Jacob Nossell og hans medarbejdere i Nossell & Co. gennem de seneste måneder arbejdet med at relancere Stomiguiden.dk.  

Websitet skal først og fremmest være en samlet indgang for de unge, hvor den nyeste og mest relevante information er samlet ét sted.  

- Da jeg lavede den første version tilbage i 2015, var der jo overhovedet ikke noget for unge med stomi. Som i overhovedet ikke. Når man er ung, som jeg var, så er det bare ikke særligt tiltalende, eller inspirerende, at dem, man kan læse om, er i 60’erne, når man selv er i 20’erne, udtaler Jacob Nossell i forbindelse med relanceringen.

Ikke kun ”gammel vin på nye flasker”

Med relanceringen er nyt indhold kommet til, ligesom der er luget lidt ud i forældede informationer. På sitet kan brugerne finde viden om livet med stomi, henvendt specifikt til den unge aldersgruppe – en viden, der i høj grad kommer fra de unge selv.

Under temaer som ‘Ny med stomi’, ‘Din hverdag’, ‘Tanker’, ‘Sex og forhold’, Sport & oplevelser’, samt ‘Mode’ - kan brugerne dykke ned i faktuelle artikler om alt fra tiden før, under og efter operationen.

Det har også være en målsætning med opdateringen at skabe en platform, hvor de unge kan få faglig information fra den fremmeste ekspertise om spørgsmål af relevans for ungdomslivet med stomi.  

Fx konkret vejledning om, hvordan du holder dig hydreret i sommervarmen, når væskebalancen er ustabil, samt gode råd til, hvordan du fra en tidlig alder forholder dig til sammenhængen mellem stomi og kost.

Fokus på de levede erfaringer

De personlige fortællinger er et centralt element på sitet, der byder på artikler om at gøre op med stomi-myterne. Ikke mindst om, hvordan parforholdet fungerer, når stomien er en del af hverdagen - og hvordan man får talt med kæresten eller den nye flirt om stomien.

Den grundige opdatering af indholdet og formen tager afsæt i et langstrakt researcharbejde. Selvom mange af de eksisterende artikler og historier stadig er relevante, så er det, fastslår Jacob Nossell, altid vigtigt at opdatere det oprindelige indhold, tilføje nyt og “forfriske” en webportal som Stomiguiden.dk.

Netop for at forblive relevante for en målgruppe, der aldrig er den samme, nemlig de unge.  Særligt de unges brug af sociale medier har været et vigtigt led at få integreret på den nye portal:

- I forhold til dengang vi lavede den første Stomiguiden.dk, så har især sociale medier jo vundet indpas, ikke mindst hos de unge. Så det har også været vigtigt for os at få integreret de sociale medier, for at være relevante hos de unge, og være der hvor de er, understreger Jacob Nossell.

Behovet vil ikke blive mindre med tiden

Relanceringen har været nødvendig blandt andet i betragtning af en generel stigning af de såkaldt autoimmune sygdomme (herunder tarmsygdomme som Colitis Ulcerosa, der i mange tilfælde gør det nødvendigt at anlægge en stomi.

En stigning der, ifølge Jacob Nossell, er medvirkende til, at også flere unge end tidligere får anlagt en stomi – nogen en permanent stomi, andre en midlertidig:  

- Så derfor er der i høj grad behov for en online portal, der især henvender sig til unge - også i dag, understreger Jacob Nossell, der glæder sig over, at muligheden bød sig - og at resultatet nu ligger klar. Han uddyber:

- Det er en god følelse, og det gør mig både stolt og glad over, at vi er kommet i mål med relanceringen, men jeg er også stolt af, at vi har haft en god arbejdsproces, som vi nu kan præsentere resultatet af.

Den første version af Stomiguiden.dk har i sine syv års levetid haft flere end 50.000 besøgende, og det er ifølge Jacob Nossell ikke kun de unge, der finder indholdet relevant.

Det har derfor også været en bærende præmis i udviklingen af indholdet på det nye site, at det journalistiske researcharbejde blev varetaget af personer med et indgående kendskab til dét at være i en sårbar position:

- Jeg fik jo selv stomi tilbage i 2014. Jeg havde ikke noget forhold til det, andet end, at det var noget med “en lortepose” på maven. Og som ethvert andet ungt menneske, var det i øvrigt ikke en del af min verden. Så det var en helt ny verden, jeg pludselig blev introduceret til - og skulle forholde mig til.

Jacob Nossell ønsker med Stomiguiden.dk at hjælpe unge i overgangsfasen efter en stomi-operation til at få vished for, at ingen behøver at stå alene, selvom et sygdomsforløb kan være barskt og krævende:

- Så mit håb er først og fremmest at unge får en bevidsthed om. En ro omkring, at det skal nok blive okay. At der findes unge derude, der ligner én selv, som også har stomi, der også er okay, slutter Jacob Nossell.