Skål! Sådan drikker du ansvarligt

Stomi og alkohol. Går det hånd i hånd? Stomiguiden.dk giver lidt forældre-agtig bonusviden, om hvorfor alkohol er en "skidt ting", og tre gode råd, som du kan bruge, når du nu drikker alligevel.

(Billede: Unsplash.com)

Du har sikkert fået at vide, at du skal huske at drikke en masse væske, når du har stomi, og det er virkelig også vigtigt. Faktisk anbefales det, at du drikker 35 ml væske for hvert kilo, du vejer, hver dag, lige meget hvilken type stomi, du har.

Én af de “væsker”, som bestemt ikke tæller med, men som du måske gerne vil vide, om du drikke meget af, er alkohol. Det kan da også være rart at vide, uanset om du er 18 år og går vildt meget op i fest, eller om du er 29 år og gerne vil kunne drikke fancy rødvin, når du mødes med din madklub. Så Stomiguiden.dk har samlet tre gode råd.

Men lad os lige slå det fast med det samme: Alkohol er sgu ikke verdens sundeste ting. Det feder, det dræber hjerneceller og indre organer, det kan skabe afhængighed og, nåja, så gør du også tit ufatteligt dumme ting, når du har drukket (for meget) alkohol.

Meeeeen, det er mange unge jo ligeglad med, når der står fest, festival eller god mad på programmet, så her er de tre gode råd:

  1. Spis min gris

Alkohol er vanddrivende, og det betyder, at alkohol får kroppen til at tabe væske. For alle mennesker medfører det, at man kan få tynd afføring eller endda diarré, og kroppen kan også dehydrere.

Derfor er det vigtigt, at du drikker ekstra meget vand, når du drikker alkohol, og det er heller ikke godt at drikke på tom mave. Så risikerer du, at dit output bliver meget tyndt. Så få noget mad, når du drikker og gerne noget med salt. Det kan være en god middag med venner eller familie, eller hvis du er i byen, så køb en ekstra kebab eller burger i løbet af aftenen.

I øvrigt viser ny forskning, at personer, som indtager størstedelen af den alkohol, de drikker, sammen med mad, sjældnere har tømmermænd end personer, som drikker alkohol uden mad. Så på den måde, kan du måske også slippe uden om tømmermænd.

En tommelfingerregel hedder, at du skal drikke et glas vand pr. genstand, du drikker. Altså én øl = et glas vand. Og at du skal drikke så meget vand, du orker, inden du går i seng.

Læs også: Hold dig hydreret igennem sommeren

  1. Lav “hjemmetesten”

Nogle mennesker oplever, at alkohol med meget kulsyre, som fx øl og cider, kan give mere luft i maven, hvilket kan få posen til at puste op. Andre oplever det slet ikke. Sådan er det med mange ting omkring alkohol og stomi, fx hvor meget alkoholen påvirker dig, om alkohol skaber irritation i maven og så videre.

Derfor er det bedste råd til alle, der har lyst til at drikke alkohol, at man tester sig selv derhjemme, inden man kaster sig ud i at drikke med andre. Så har du styr på, hvordan din krop reagerer.

  1. Bliv ikke (mega) fuld

Det her er et råd, som ikke kun gælder dig med stomi. Det gælder egentlig for alle mennesker. Der er sgu aldrig kommet noget særligt godt ud af, at folk er helt væk og wasted i alkohol.

Vi har snakket med mange unge med stomi, og mange af dem har fortalt om, hvordan de både nyder alkohol og har været ude at feste hele natten med deres venner få uger efter deres operation. Det kan du formentlig også SAGTENS gøre, og du kan sikkert også få en del at drikke.

Men husk på, det er dumt at blive så fuld, at man ikke kan finde ud af at skifte eller tømme sin pose. Og når nu din stomi har givet dig muligheden for at være social igen, så er det da federe at snakke, hygge og danse med vennerne eller en sød flirt end at ligge og ørle på toilettet.

Så er du i øvrigt også mere charmerende ;)