Sexolog: Intimitet er mere end bare sex

Der findes mange artikler herinde på stomiguiden.dk, hvor unge fortæller om deres kampe med kropsbillede og intimitet efter stomien

Anne Rolfsted Dandanell er stomisygeplejerske på Hvidovre Hospitals stomiklinik, og så har hun en Master i Sexologi. Hun har mødt flere stomiopererede unge, der ofte fortæller den samme historie:

 

- Det er svært at se sig selv nøgen, og det kan være svært at lade andre se én uden tøj på. Det er mærkeligt at være i sin krop, og der kan opstå nye bekymringer vedrørende sex.

Men, som hun kort efter tilføjer:

Jeg er egentlig vildt imponeret over, hvor mange, der hurtigt finder ud af det.

Her understreger Anne, at det både gælder dem, der har en fast partner og singlerne. Sidstnævnte kan forståeligt have nogle udfordringer i form af hvordan og hvornår, man vælger at fortælle at man har stomi.

Nogle har haft one-night-stands, mens andre har haft det bedst med at date, og med tiden fortælle det.

Nogle er hurtige til at genfinde deres seksuelle side, intimiteten og nærheden i en krop, der er lidt anderledes end før operationen. For andre er det en proces med lidt flere bump og frustrationer.  

Hvis du føler dig som en del af sidstnævnte gruppe – eller du måske snart skal opereres og er bekymret for lige netop det med intimitet og stomi – frygt ikke!

Skru ned for tempoet og op for kommunikationen

Anne fremhæver to ting: Langsomhed og kommunikation.  

- Det er naturligt, hvis den seksuelle lyst er nedsat efter en stomi operation, men det betyder ikke at man ikke kan gå en tur, sidde på en bænk, holde i hånd, kysse og kramme eller ligge i ske, forklarer hun.

Hvis man her det svært med sin krop kan massage og anden berøring være en hjælp til at lære at slappe af og langsomt vænne sig til at være intim igen med et andet menneske. Ovenstående er også seksualitet, selvom det ikke er penetrationssex.

Det er intimskabende og kan være med til at vække den seksuelle lyst. For at prøve sig frem skal man snakke med hinanden om, hvad man kan lide, og måske endnu vigtigere: Hvad man ikke kan lide.

Men, der er også en anden, og måske endnu vigtigere grund til at snakke sammen:

- Prøv lige at tale med din partner om det: Hvad tænker din partner, ser de det som et problem, eller er det kun dig, der tænker, at det ville være et problem? -forklarer Anne.

Det vigtigste er at få aflivet nogle af de der myter - eller ting, som man selv går og fantaserer om.

Hvad er overhovedet intimitet?

Bio-psyko-socialt. Vi tager den lige igen: Bio-psyko-socialt.

Det er det, Anne siger, når hun vil forklare, at seksualitet er mange ting. Vi har her at gøre med ordenes svar på en schweizerkniv – tre i én: Biologisk, psykologisk og socialt.

Intimitet har både at gøre med, hvad der foregår i kroppen (bio), i hovedet (psyko) og når man er sammen med andre mennesker (socialt) - fortæller hun.

Hvis du ikke har det godt i kroppen, fx på grund af smerter efter operationen, eller irritation omkring stomiåbningen, så er sex nok ikke du første, du har lyst til.

Det er dog ikke så ofte kroppen, der driller, siger Anne:

- Selvfølgelig kan der være komplikationer i forbindelse med en operation, som kan medføre skader på nerver, ændre blodtilførelsen eller forholdene i det lille bækken, men det er meget langt fra altid det biologiske. Ofte bunder det  i noget andet.

Det kan for eksempel være, at du tynges af bekymringer om fremtiden, eller tænker mange negative tanker om, hvordan du ser ud efter operationen.

Anne nævner også, at den nye situation efter operationen for nogle kan forandre deres forhold til partneren. Det kan være, du har svært ved at forklare din partner, hvordan du har det, og du derfor føler dig meget alene i alt det nye – uden den støtte, du plejer at have.  

Hvad kan du så gøre, hvis du kan genkende dig selv i noget af det her?

Bare rolig, Anne har råd i spandevis.

Hun slår fast, at mange af de ting, man kan være bange for eller påpasselig omkring, når man skal have intimitet og stomi til at spille sammen, kan vokse sig større for én selv, end de egentligt er for andre. Det betyder også, at det ofte kan hjælpe at dele de bekymringer og tvivl, der står i vejen for intimitet.

Annes liste med (flere) råd

Rådene er samlet til en lille liste, som du kan plukke fra:

Det er ikke enten–eller: Ikke sex eller ingenting

Det første råd virker bedst, hvis du husker på det, vi allerede har sat fokus på tidligere i artiklen: Intimitet er mange ting. Selvom du ikke har lyst til have full-blown penetrationssex, kan du godt have lyst til alle mulige andre former for intimitet – hvad end det er at kysse, blive strøget over håret, holde din partner i hånden eller noget helt andet.

Efterhånden vil den seksuelle lyst vende tilbage. Hvis man er bange for smerter ved samleje, så aftal med din partner at gå roligt frem.  

Køb et stomibælte

Hvis du er bange for, at posen knitrer, mens du har sex, kan du bruge et bælte, der er designet til at holde posen fast - på den måde undgår du, at den flagrer rundt og laver lyde.

Det kan ikke siges for mange gange – tal med din partner

Det er vigtigt at du fortæller din partner, hvordan du har det og om de bekymringer og tanker du har vedrørende sex. Din partner står også i en ny situation og kan have svært ved at finde ud af hvordan de skal hjælpe og støtte dig.

Det kan nogle gange resultere i misforståelser og mistolkning af hinandens signaler.

Det er derfor vigtigt at tale med sin partner og fortælle, hvordan man har det, og fortælle hvad man har lyst til.

 

Lær at acceptere det

Lettere sagt end gjort, ja! Men, Anne understreger, at man er nødt til at finde ro i, at nu er det sådan ens liv er nu – stomien forsvinder ikke lige foreløbig.

For nogle var der ikke noget liv, hvis ikke man havde fået stomien.

Man kan ikke ændre på det livsvilkår, men det er en selv, der afgører, hvad resten af ens liv skal fyldes ud med.

Foto: Unsplash.com