Forrige artikle
Kom med Copa Ung til Stomidagen 2024 i Middelfart
Kom med Copa Ung til Stomidagen 2024 i Middelfart
Jeg vil bare gerne have det ud, fordi jeg selv manglede den viden, da jeg havde brug for den. Jeg er sikker på, at andre også vil finde hjælp i det, fortæller Holly Love Logan.
Spørgsmål, spørgsmål og endnu flere spørgsmål, men for det meste uden svar. Sådan har tiden været for Holly Love Logan – både før og efter sin stomioperation i slutningen af januar 2017. Og særligt ét spørgsmål har presset sig på igen og igen: Hvordan ser et poseskift ud?
– Jeg ledte alle mulige steder på nettet, og jeg kunne bare ikke finde nogle videoer. Det eneste fra Danmark var en video, som var mega opstillet, og man så slet ikke stumpen. Til sidst fandt jeg en video med en pige fra USA. Hun var helt åben og ærlig – og viste det bare, som det var, forklarer Holly Love Logan.
Læs også: Sygeplejerskestuderende: viden om stomi-livet skal være visuel
Manglede dansk video
Videoen var rå, men oprigtig, og sådan én manglede der helt klart på dansk, tænkte Holly. Og selvom hun kun havde haft stomi i knap en måneds tid, så var hun ikke bleg for selv at sætte en video sammen, som andre kunne få glæde af.
– Jeg har været rigtig, rigtig syg i 17 år. Den første uge efter operationen var da også kamphård, og man skal selvfølgelig over det psykiske. Men jeg er en meget positiv person, så lige så snart at jeg begyndte at få det lidt bedre, så følte jeg, at jeg havde fået det meget bedre. Og når jeg kunne mærke på mig selv, at der var så meget, som jeg gerne ville vide om stomi, så tænkte jeg, at der må fandeme også være andre, der har det sådan.
Holly havde allerede oprettet en blog og Facebook-side, hvor hun skrev om alle hendes spørgsmål og ikke mindst alle de forklaringer og svar, hun selv gerne ville have haft. Og så var det jo oplagt at lave en video med et poseskift til siden, som skulle være lige så ærlig – som den, hun selv havde set:
– Videoen fra USA var fed, men den manglede ligesom på dansk, for det er jo ikke sikkert, at alle kan forstå engelsk helt godt, især når det handler om stomi. Det kan jo også være, at man bruger nogle andre produkter fra Danmark. Så jeg lavede bare videoen en morgen. Jeg ligner lort, og der er ikke noget manuskript eller noget, men den viser det, som det er.
Se også: Astrid på Instagram: Jeg har til at dele ud af det!
Vil ikke støde nogen
For Holly har tilbagemeldingerne på videoen vist, at det var det helt rigtige at gøre.
– Jeg har fået virkelig god feedback både fra andre med stomi, og sågar også fra nogle, der overhovedet ikke har stomi. Fx. fik jeg en besked fra en pige, der selv skulle skifte posen derhjemme første gang, og hvor hun havde fundet min video, som hun brugte til at gå det hele igennem. Hun skrev, at hun var så glad for, at den lå der.
Derfor har det heller ikke været svært for Holly, at det netop var hendes egen krop og stomi, som hun viser frem i videoen:
– Det betyder så meget for mig at få det ud. Jeg tænkte mest over, at jeg ikke ville støde nogen. Derfor lagde jeg heller ikke videoen op på min private Facebook-side, men på min egen stomi-side på Facebook, så alle ikke bare fik klasket videoen i hovedet. Og de første ti minutter af videoen skulle der heller ikke være noget af stumpen, fordi sådan nogle videoer kan tit blive lidt for meget. Det har været lidt grænseoverskridende, men ikke så meget, at jeg ikke ville gøre det.
Du kan læse mere om Holly og se videoen på hendes egen blog her. Den er som sagt rå, så hold på hat og briller.
Se også: Blogs og sociale medier: Her er fem ‘must follows’